Bezpečnost potravin

Cesta k pravé italské chuti

Vydáno: 16. 3. 2009
Autor: berankova1

Mezi nově se prosazující bylinkové koření patří pesto.

Italská kuchyně se u nás i ve světě těší trvalé oblibě. Je chuťově pestrá, z nutričního hlediska bohatá a zároveň zdravě lehká. Milovníci této kuchyně vyžadují, aby chuť i vzhled pokrmů byly opravdu autentické. Naštěstí lze dosáhnout potřebné kvality pomocí originálních surovin a přísad. Mezi nové bylinkové koření na našem trhu patří pesto. Italové ho připravují z čerstvé bazalky, česneku, olivového oleje a sýra, nejčastěji parmezánu. Někdy obsahuje lehce opražené piniové oříšky. Pesto vzniklo v oblasti Ligurie, jejímž centrem je Janov. Klasické Pesto alla Genovese je zelené po bazalce. Látky obsažené v bazalce mají příznivý vliv na trávení, pomáhají při plynatosti a žaludečních potížích. Ulevují při bolestech hlavy a při nervovém vypětí.
Základem druhé varianty Pesto alla Siciliana jsou sušená rajčata, která dávají pestu červenou barvu.
Bazalkové pesto a Tomatové pesto Vitana je bez glutamátu, konzervačních látek a soli. Pesta se mohou uchovávat v otevřeném balení bez nutnosti skladování v ledničce. Příprava je snadná, stačí Pesto jednoduše zalít horkou vodou, přidat olivový olej a sůl. Použití je široké v teplé i studené kuchyni , a to nejen v italské. Lze ho přidat do těstovin či noků, výtečné je k rybám, masu, do základní omáčky na pizzu. Poslouží při přípravě baget, nádivek, omelet či terin, je možné ho přidat do omáček a polévek. Je výborné do salátů, marinád, dipů a bylinkového másla.
Více na www.minutka.cz

Zdroj: Minutka, 16, 2008, č.4,s.28