Bezpečnost potravin

Přípravek, který může podpořit příjem vápníku u jablek

Vydáno: 25. 5. 2009
Autor:

Britská společnost Norman Collett si od nového přípravku InCa slibuje zvýšený příjem vápníku, který by mohl významně omezit problémy s jejich skladováním.

     Ukazuje se, že příjem vápníku jablky může být zlepšen aplikací nového přípravku, o kterém se tvrdí, že přivádí mnohem více minerálu do ovoce. V důsledku toho by přípravek  měl významně omezit problémy skladování, jako hořká jamkovitost (nebo také hořká pihovitost, hořká skvrnitost jablek), způsobená nedostatkem vápníku v ovoci.
     Potenciální výhoda přípravku InCa, se kterým obchoduje společnost Plant Impact, byla demonstrována pokusem uskutečněným v roce 2008 na třech farmách v hrabství Kent technickým ředitelem společnosti Norman Collett Nigelem Jennerem. Tento přípravek byl aplikován na pozemky velké 0,5 – 1 ha ve třech sadech s odrůdou Bramley a v jednom sadu s odrůdou Braeburn.
     Pozemky dostaly čtyři dávky přípravku InCa, první (1 l/ha) při opadu okvětních lístků a další (1,5 l/ha) v cca 4týdenních intervalech do cca poloviny srpna.
     Kontrolní pozemky byly postřikovány v rámci vlastních programů pěstitelů tj. 60 – 120 l/ha chloridu vápenatého v 10 – 12 dávkách v cca 10denních intervalech, také s počátkem při opadu okvětních lístků.
     Ačkoli postřiky přípravkem InCa poskytly pouze 31,5 jednotek Ca/ha proti průměrným 4,320 jednotek u programu s chloridem vápenatým, byla relativně malá diference v obsahu vápníku v ovoci z ošetřených a kontrolních pozemků.
     Při konečné analýze 21. srpna byl průměrný obsah vápníku v ovoci z kontrolních pozemků s odrůdou Bramley 3,64 mg na 100 g čerstvé hmotnosti ve srovnání s 3,1 mg u ovoce ošetřeného přípravkem InCa. Ovoce z kontrolního pozemku s odrůdou Bramley obsahovalo 7,69 mg vápníku oproti 6,8 mg v ošetřovaném ovoci.
     Když se vezme v úvahu blízkost těchto dvou výsledků a obrovský rozdíl v množství aplikovaného vápníku, výsledek je dosti povzbuzující, řekl Jenner. Tuto sezónu bude tento pokus opakován v komerčnějším měřítku při využití většího počtu ošetření přípravkem InCa blíže termínu sklizně v červenci a srpnu. Ale i kdyby bylo aplikováno 10 ošetření v dávce       1 l/ha, což by bylo jen 10 l celkem – stále maličkost (co se týká aplikovaného vápníku) ve srovnání s chloridem vápenatým. 
     Dodal, že i přes štědrou aplikaci normálních vápníkových přípravků je příjem vápníku ovocem neuspokojivě malý, takže potenciálně mnohem větší příjem přípravku InCa je vítán.
Horticulture Week, 2009, 6 February, s. 26