Bezpečnost potravin

Coca-Cola zavádí “PlantBottle”

Vydáno: 28. 5. 2009
Autor:

PET láhev s 30% podílem rostlinného zdroje bude uvedena na trh koncem roku 2009.

Coco-Cola ukázala novou plastovou láhev vyrobenou částečně z rostlinného zdroje (PlantBottle). Uvedená láhev je plně recyklovatelná, je méně závislá na neobnovitelných zdrojích a ve srovnání s PET láhví vyrobenou ze 100 % z ropy snižuje emise uhlíku až o 25 %.
Tradičná PET láhev se vyrábí z ropy, neobnovitelného zdroje. Nová láhev se vyrábí ze směsi, která obsahuje 70 % ropného a 30 % rostlinného materiálu. Rostlinným zdrojem je cukrová třtina a melasa, vedlejší produkt výroby cukru. Coca-Cola zkoumá použití i jiných rostlinných materiálů pro příští generaci PlantBottle. Výroba nové láhve je ekologičtější. Výhodou nové láhve je také to, že ji lze vyrábět i recyklovat na stávajícím zařízení.
Koncem roku 2009 uvede Coca-Cola North America na trh PlantBottle, která bude plněna značkovou vodou Dasani a sycenými nápoji. V roce 2010 bude v této láhvi dodávat vodu obohacenou o vitamíny (Vitaminwater).
 
Podle ředitele sekce pro “udržitelný obal” firmy Coca-Cola Co. představuje PlantBottle další krok firmy v vývoji láhve budoucnosti. “Tato inovace je skutečné vítězství, protože nás posouvá blíže k naší vizi nulového odpadu s materiálem, který snižuje uhlíkovou stopu a je také recyklovatelný. TZ firmy Coca-Cola.

Zdroj: IFT (20.5.2008)