Tráva s omega-3 mastnými kyselinami
Vydáno: 24. 7. 2009
Autor:
Novým trendem v Nizozemsku jsou odrůdy kostřavy rákosovité s vyšším obsahem omega-3 mastných kyselin.
Je možné zvýšit obsah omega-3 mastných kyselin v mléce zkrmováním trav s vyšším obsahem těchto nenasycených mastných kyselin? Na tuto myšlenku vsadili nizozemští šlechtitelé trav a vyvíjejí odrůdy kostřavy rákosovité s měkkými listy a vyšším obsahem omega-3 mastných kyselin. Novošlechtění tohoto druhu trávy rezistentního vůči vysokým teplotám a suchu by kromě toho mělo poskytnout více struktur při mírně vyšším obsahu surového proteinu v krmných dávkách mléčných krav s vysokým podílem jadrného krmiva a vést tak k větší stimulaci bachoru.
Omega-3 mastné kyseliny údajně snižují riziko vzniku srdečního infarktu a rakoviny. V Nizozemsku platí mlékárna Campina za „mléko z pastvin“ s vyšším obsahem těchto nenasycených mastných kyselin příplatek. Výrobky z tohoto mléka lze prodávat za vyšší ceny.
Top Agrar, 2009, č. 7, s. 59