Přednosti a zápory kolového extraktu
Uvádí se souhrn poznatků o fyziologických účincích extraktů semen koly, o výsledcích pokusů na myších zaměřených na toxicitu, teratogenitu apod.
Žvýkání semen koly (kolový ořech) slouží jako povzbuzující prostředek po mnoho staletí. Zvláštní postavení má u muslimů, kteří mají zakázanou konzumaci alkoholu. Hospodářsky významné druhy stromů produkujících malvice s povzbuzujícími semeny jsou Cola nitida a Cola acuminata. Vedle obsaženého vysokého množství flavonoidů, antokyanů a taninů jsou nejvýznamnějšími složkami kofein, theobromin, katechin a betain (viz tabulka).
Fyziologicky nejdůležitější složky kolového semene
Složka |
Obsah (%) |
Kofein |
1,03-3,8 |
Theobromin |
0,1 |
D-katechin |
0,3 – 0,4 |
Betain |
0,25 |
Kyselina askorbová |
0,05-0,15 |
V čerstvých plodech je kofein vázán většinou vodíkovými můstky na katechiny a taniny, a neprovede-li se ošetření k prodloužení trvanlivosti, tak se během sušení kofein uvolňuje v důsledku oxidačního štěpení a polymerizace nízkomolekulárních polyfenolů. Čerstvá semena chutnají více hořce a trpce, zatímco sušená jsou jemnější a připomínají muškát.
Účinky
O specifickém účinku kolového extraktu je málo informací. Většinou se účinky posuzují podle známých účinků obsažených farmakologicky působících látek. Vysoký počet výskytů žaludečních potíží v Africe se vysvětluje působením koly na zvýšení sekrece žaludečních sťáv. Působení kolového extraktu je vyšší než působení roztoku s odpovídající koncentrací kofeinu.
V důsledku obsahu kofeinu vyvolává kolový extrakt dále diurezi, stimulaci centrálního nervového systému, povzbuzování srdeční činnosti, snížení napětí hladkého svalstva a zvýšení koncentrace volných mastných kyselin a glukózy v krvi. Příčinou těchto efektů je selektivní blokáda adenosinových receptorů v mozku, cévách, ledvinách, srdci, trávicím traktu a dýchacích cestách.
Testování toxicity
Pri pokusu byl krysám po dobu 18 týdnů podáván kolový extrakt (kontrolní skupina dostávala vodu). Účinek se projevil zvýšeným neklidem, rozčilením, vypadáváním chlupů, sníženou chutí k jídlu, diuresí, snížením hmotnosti, avšak jednotlivé orgány se staly těžší a obklopené vrstvou tuku, celkový cholesterol se zvýšil a sérový bilirubin snížil.
Při studii zaměřené na teratogenní účinek byl samičkám od početí po odstavení mláďat podáván kolový extrakt z čerstvých semen (různé koncentrace). Vysoké koncentrace měly významný vliv na snížení hmotnosti mláďat, střední a nízké koncentrace se neprojevily. Určitá vývojová stádia mláďat se uspíšila (otvírání očí, růst srsti aj.).
Při testování neurotoxicity byl v pokusu na krysách porovnáván účinek kolového extraktu a odpovídající koncentrace kofeinu. Účinek na stimulaci nervů byl podobný jako u kofeinu, kolový extrakt měl navíc vliv na svalový tonus.
Účinky zjištěné na zvířatech však nelze přímo převádět na lidi.
Přijímané množství
Při zjišťování expozice lidí se vychází obvykle z hodnot PADI (possible average daily intake) a PMDI (possible maximum daily intake) anebo z celkového produkovaného množství potravin s přídavkem kolového extraktu. V USA se denní příjem extraktu odhaduje na 0,05 až 1,47 mg/kg tělesné hmotnosti.
Tabulka 2 uvádí množství kolového extraktu použitého k ochucení různých druhů potravin, a sice podle údajů FEMA (Flavor and Extract Manufacturerś Association). Extrakt však není přesněji definován.
Produkt |
Kolový extrakt (ppm) obvyklé množství |
Kolový extrakt (ppm) nejvyšší množství |
nealkoholické nápoje |
69 |
105 |
alkoholické nápoje |
80 |
134 |
pečivo |
158 |
378 |
měkké cukrovinky |
144 |
370 |
tuhé cukrovinky |
80 |
118 |
pudinky |
148 |
370 |
mléčné mražené krémy |
54 |
446 |
V USA je kolový extrakt uznán úřadem FDA i asociací FEMA za látku se statutem GRAS, v Evropě neexistují právní předpisy s tímto zaměřením. Projednávají se možnosti zdůrazňování účinku koly v rámci zdravotních tvrzení.
Dtsch. Lebensm. Rdsch., 105, 2009, č. 9, s. 573-575