Potravina nového typu: olej z mikrořas Schizochytrium sp.
Vydáno: 13. 11. 2009
Autor:
Nová složka potravin. Rozšíření použití oleje na základě rozhodnutí Komise 2009/778/ES.
Rozhodnutím Komise 2009/778/ES ze dne 22.10.2009 se rozšiřuje použití oleje z mikrořas Schizochytrium sp. jako nové složky potravin podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 258/97.
Specifikace oleje z mikrořas Schizochytrium sp. je uvedena v rozhodnutí Komise 2003/427/ES. V příloze rozhodnutí 2009/778/ES je uvedeno maximální množství oleje, které lze při výrobě potravin používat (vyjádřeno jako kyselina dokosahexaenová).
Cílovou skupinou výrobků, do kterých lze olej z mikrořas Schizochytrium sp. používat, jsou:
– pekárenské výrobky (chléb a rohlíky/housky),
– cereální tyčinky,
– nealkoholické nápoje (včetně mléčných nápojů).
Přehled dosud vydaných rozhodnutí Komise, na základě kterých se povoluje/zamítá umístění nových potravin/složek potravin na trh EU.
Zdroj: Evropská komise