Bezpečnost potravin

Kapra nebo měkkýše?

Vydáno: 18. 12. 2009
Autor:

Tisková zpráva SVS ČR ze dne 17.12.2009.

Móda, nemóda, i ten, kdo si přes rok dopřeje nějakého mořského měkkýše, tedy mlže nebo hlavonožce, i ten o Vánocích dá většinou přednost tradičnímu kaprovi.

Rybáři říkají, že letos bude kaprů dostatek a veterináři dodávají, že budou i letos zdraví a v pořádku. Veterinární dozor zároveň kontroluje, zda je s kapry nakládáno tak, aby nestrádali, a aby nebyli týráni. Znamená to, že veterinární inspektoři byli u podzimních výlovů a v následujících dnech budou kontrolovat i podmínky prodeje.

Na základě zkušeností z uplynulých let neočekáváme významných problémů. Prodejci vědí, jaké podmínky mají splnit, že svůj úmysl musejí oznámit místně příslušné krajské, popřípadě městské veterinární správě. I to, že neprodané ryby není možné jen tak vypustit do rybníka nebo do řeky. To ostatně si dobře uvědomují i lidé, že případná „darovaná svoboda“ je velmi krušná. Vánoční ryby nejsou většinou s to do jara přežít, protože jsou připravovány na vánoční stůl. Jsou vylačněné a vlastně nemají žádné zásobní látky.

Prodejních míst, kde si bude možné rybu pořídit, bude zhruba stejně, jako v loňském roce. Nejvíce je míst, kde lze kapry usmrcovat a kuchat. Například v Praze je nyní registrováno téměř 230 prodejních míst, celkový počet prodejních míst v předsvátečních dnech v Praze zřejmě dosáhne tří set.

Pěkné Vánoce a dobrou chuť.

Další informace z oblasti Státní veterinární správy lze získat na internetových stránkách SVS ČR: www.svscr.cz.

Josef Duben, tisk. mluvčí SVS ČR