Astaxantin se statutem GRAS k fortifikaci potravin
Japonská firma prosadila uznání extraktu AstaReal z Haematococcus pluvialis za bezpečnou antioxidační složku k obohacování potravin. Dosud se používal jen jako složka doplňků stravy.
FDA nemá námitek proti udělení statutu GRAS astaxantinu AstaReal k použití jako složky potravin a nápojů. Žádost o schválení statutu GRAS tohoto extraktu z Haematococcus pluvialis podala japonská farmaceutická firma Fuji Chemical Industry Co. v červenci 2009. Navrhuje se použití v množství do 0,5 mg astaxantinu/porci. Astaxantin patří mezi karotenoidy – přírodní pigmenty podobné beta-karotenu, lykopenu a luteinu. Tento antioxidant se přirozeně nachází v mořských živočiších, propůjčuje fialovou a červenou barvu lososům, krevetám a humrům.
Astaxantin AstaReal je dlouhodobě používán jako součást doplňků stravy, ale rozhodnutí o možnosti jeho bezpečného použití jako složky potravin rozšíří jeho komerční využití.
Milling and Baking, 88, 2010, č. 25, s. 44