Stanovisko EFSA týkající se salmonelóz způsobených vepřovým masem
V 10 až 20 % výskytu salmonelózy u lidí je původcem vepřové maso. Stonásobným snížením kontaminace se výskyt onemocnění sníží o 60 až 80 %.
Ve stanovisku odborné skupiny (BIOHAZ) úřadu EFSA publikovaném 19. dubna 2010 (EFSA assesses risk of Salmonella from pig meat) bylo posouzeno riziko salmonelóz vyvolaných konzumací vepřového masa a možnosti nápravy. Vepřové maso je původcem nákazy lidí asi v 10 až 20 % případů (v r. 2008 bylo v EU evidováno 131 468 případů salmonelózy u lidí). Na stanovisku EFSA je pozitivní skutečnost, že poprvé bylo vytvořeno konzorcium institutů napříč EU, a tyto pod vedením EFSA, zkoumaly příčiny nákaz v jednotlivých členských zemích. Bylo ověřeno, že podíl salmonelóz u lidí způsobených vepřovým masem závisí na míře kontaminace zvířat a kontaminace masa a na spotřebitelských zvyklostech. Byl sledován vliv konkrétních opatření na snížení počtu případů salmonelóz u lidí:
– zajištění čistoty (bez salmonely) při chovu prasat – má největší vliv na snížení onemocnění lidí,
– zajištění nekontaminovaných krmiv,
– zabránění kontaminaci během porážky,
– provedení dekontaminace jatečných těl.
Opatření je nutno kombinovat. Pokud se stonásobně sníží míra kontaminace vepřového masa, sníží se výskyt salmonelóz u lidí o 60 – 80 %. Velký význam má i udržování nízké teploty při přepravě a skladování masa.
Více informací o „Kvantitativním vyhodnocení mikrobiologického rizika“ (Quantitative Microbiological Risk Assessment = QMRA) najdete ve zprávě Quantitative Microbiological Risk Assessment on Salmonella in Slaughter and Breeder pigs: Final Report .
Předcházející publikace EFSA:
EU Food Law, 2010, č. 433, s. 9