Bezpečnost potravin

Hranice při posuzování rizika z potravinových alergenů

Vydáno: 31. 8. 2010
Autor:

Symposium, které se uskuteční v Nice (Francie) ve dnech 20.–22. října 2010.

“Frontiers in Food Allergen Risk Assessment” je symposium, které společně organizují

EuroPrevall
ILSI Europe
ILSI–HESI (ILSI Health & Environmental Sciences Institute)
FSA (UK Food Standards Agency)
FARRP (Food Allergy Research & Resource Program)

Cílem symposia bude:

– informovat o výsledcích projektu EuroPrevall a příbuzných projektů;
– diskutovat o využití těchto výsledků při posuzování rizika z potravinových alergenů a ke snižování výskytu alergických reakcí u osob s potravinovou alergií;
– určit oblasti, na které je zapotřebí zaměřit další výzkum.

 
 

Alergie na potraviny. Potravinové alergeny (Vybrané výzkumné projekty podporované Evropskou komisí. Zdroje informací o potravinových alergenech)
Alergie na potraviny: informační brožura
FSA: Allergy and intolerance
FSA: Allergic reactions to food
ICBP: Průběžně aktualizované informace o potravinových alergenech
A–Z slovník pro spotřebitele: viz hesla “Alergie” a “Alergie na …” (arašídy; celer; cereálie; hořčici; kiwi; korýše; latex; mléko; ořechy; podzemnici; ryby; sezam; “siřičitany”, sóju, vejce)

Vyhláška č. 113/2005 Sb. o způsobu označování potravin a tabákových výrobků uvádí v Příloze 1: Seznam alergenních složek