Přednosti a potenciální rizika z konzumace inulinu
Inulin využívaný jako prebiotikum má řadu příznivých účinků, ale může způsobovat problémy u osob s intolerancí fruktózy a výjimečně i alergie.
Inulin je jedním z přírodních polysacharidů, který je nestravitelný, ale v tlustém střevě je využitelný příznivými střevními bakteriemi jako prebiotikum. Výskyt inulinu v některých surovinách v čerstvém stavu:
Zdroj |
Jedlá část |
Inulin (g/100 g) |
Oligofruktóza (g/100 g) |
Čekanka |
Kořen |
35,7 – 47,6 |
19,6 – 26,2 |
Česnek |
Cibulová hlíza |
9,0 – 16,0 |
3,6 – 6,4 |
Pór |
Cibulová hlíza |
3,0 – 10, 0 |
2,4 – 8,0 |
Cibule |
Cibulová hlíza |
1,1 – 7,5 |
1,1 – 7,5 |
Chřest |
Listy |
2,0 – 3,0 |
2,0 – 3,0 |
Pšenice |
Zrno |
1,0 – 4,0 |
1,0 – 4,0 |
Příznivý vliv inulinu
Všeobecně je znám příznivý vliv inulinu jako prebiotika na udržování střevní rovnováhy, na snížení výskytu zánětů a infekčních onemocnění, jako preventivní prostředek proti rakovině tlustého střeva, prostředek pro zvýšení reabsorpce minerálních látek, pro snížení cholesterolu, pro podporu činnosti střeva, a jako látka využitelná pro diabetiky. Inulin také může pomáhat snižovat hmotnost tím, že nahrazuje stravitelné tuky a polysacharidy v potravinách.
Rizika z inulinu
Na druhé straně je třeba si uvědomovat určitá rizika příjmu inulinu, související především s intolerancí fruktózy (plynatost, křeče a bolesti v podbřišku, průjmy) a s výjimečnými případy alergie. Intolerance se vyskytuje u 30 – 40 % obyvatel, ale projevuje se obvykle až při příjmu nad 0,5 g/pokrm, a také v závislosti na střevní mikroflóře (např. Klebsiella). Kromě toho za určitých léčebných podmínek může docházet k růstu některých škodlivých druhů střevních bakterií, které mají dosud neprozkoumaný vliv na projevy autoimunitních onemocnění.
Polish J. Foods and Nutrition Sciences, 60, 2010, č. 3, s. 201-211