Bezpečnost potravin

Potravina nového typu: extrakt z kohoutích hřebínků

Vydáno: 10. 2. 2011
Autor:

Žádost o schválení posuzuje FSA ve Velké Británii.

Španělská společnost Bioiberica požádala britský Úřad pro bezpečnost potravin (FSA) o schválení extraktu z kohoutích hřebínků jako potravinové složky nového typu.

Potravina nového typu je potravina nebo potravinová složka, která nemá v EU před 15. květnem 1997 významnou historii konzumace.

Společnost Bioiberica ve své žádosti uvádí, že v některých zemích Evropy se kohoutí hřebínky konzumují jako součást tradičních pokrmů. Žadatel rovněž uvádí, že extrakt z kohoutích hřebínků je bohatý na sodnou sůl kyseliny hyaluronové, čímž napomáhá tomu, že se promazávají klouby a vyplňují se pružným materiálem.

Společnost plánuje přidávat extrakt do mléčných výrobků, např. mléka, jogurtů a “fromage frais”.

Dříve, než je nový potravinářský výrobek uveden na evropský trh, musí být důkladně prověřen z hlediska bezpečnosti. Ve Velké Británii posuzuje potraviny nového typu Poradní výbor pro potraviny a výrobní postupy nového typu (ACNFP). Jde o nezávislý výbor vědců jmenovaný FSA.

Více informací o extraktu z kohoutích hřebínků (Rooster Combs Extrakt, RCE)
Žádost společnosti Bioiberica o schválení RCE (pdf, 1 MB)

Zdroj: FSA