Bezpečnost potravin

Byl charakterizován alergen v celeru

Vydáno: 14. 4. 2011
Autor:

Jde o nespecifický protein, který přenáší lipidy.

V Evropě se celer považuje u dospělé populace za významný alergen. Legislativa proto požaduje, aby se přítomnost celeru v potravinách prodávaných v EU uváděla na výrobcích. Tým vědců v Německu však zjistil, že alergizující proteiny, které byly dosud v celeru identifikovány, nelze považovat za typické faktory, které vyvolávají vážné symptomy. Tým se proto zaměřil na hledání dalších potenciálních alergenů v celeru.
Vědci zaměřili svoji pozornost na nespecifický protein v celeru, který přenáší lipidy (nsLTP). Za použití molekulárních metod vědci identifikovali molekulu, kterou označili jako Api g 2. Uvedená bílkovinná molekula byla vysoce rezistentní vůči simulovanému gastrointestinálnímu trávení i tepelné denaturaci. Výzkumníci rovněž zjistili, že IgE protilátky specifické vůči Api g 2 reagují křížově s nsLTP, které se nacházejí v broskvích a pylu pelyňku.

Zdroj: Allergen Bureau eNews April 2011