Potravina nového typu: extrakt z kůry magnólie
Vydáno: 13. 1. 2010
Autor:
Žádost společnosti William Wringley podaná ve Velké Británii. K žádosti se lze do 1.2.2010 vyjadřovat.

Z kůry magnolie (Magnolia officinalis) se získává extrakt pomocí oxidu uhličitého v nadkritickém stavu. Uvedená dřevina pochází z hor Číny a používá se po staletí jako součást tradiční asijské medicíny.
Společnost William Wringley zamýšlí použít extrakt z magnólie do žvýkačky a omezeného počtu mátových cukrovinek. Důvodem pro použití je svěží dech po konzumaci výrobku.
Dříve, než se nová potravina uvede na trh v EU, musí se důkladně posoudit její nezávadnost. Ve Velké Británii posuzuje potraviny nového typu nezávislý výbor vědců, které jmenuje FSA (Poradní výbor pro potraviny a procesy nového typu, ACNFP). Do 1.2.2010 lze podávat připomínky k žádosti. Zasílají se do sekretariátu ACNFP (acnfp@foodstandards.gsi.gov.uk). K připomínkám se bude přihlížet při finalizaci stanoviska k této nové složce potravin. Žádost společnosti William Wringley je v příloze.
Příloha: Application for the approval of magnolia bark supercritical carbon dioxide extract (MBSE) from Magnolia officinalis (pdf, 600 kB, 83 stran)
Zdroj: FSA