Bezpečnost potravin

Obsah fruktózy v ovoci a zelenině

Vydáno: 20. 8. 2009
Autor:

Na fruktózu je bohaté nejen ovoce, především, jablka, hrušky či višně, ale i zelenina jako rajčata, papriky, karotka či zelí. Nízký obsah fruktózy je v meruňkách či avokádu.

Fruktóza je monosacharid vyskytující se především v ovoci, zelenině a medu, který je používán v dietních potravinách vzhledem k tomu, že bezprostředně neiniciuje vylučování inzulinu a vyznačuje se vysokou sladivostí. Tabulka sestavená v německém institutu cukrovinkářského průmyslu – Lebensmittelchemisches Institut (LCI) des Bundesverbandes der Deutschen Süsswarenindustrie (Koeln) řadí rostlinné a zeleninové produkty do skupin podle obsahu fruktózy. Nejnižší obsah – méně  než 1 g/100g mají z ovoce meruňky a avokádo a přirozeně i řada druhů zeleniny včetně brambor. Obsah fruktózy mezi 1 a 2 g/100 g je u ovoce např. u mandarinek, citronů, broskví nebo švestek, a ze zeleniny jsou na fruktózu poměrně bohaté např.cibule, rajčata, papriky, cukety, karotka, zelí, pórek, dýně či brokolice. Další skupinu v tabulce tvoří ovoce obsahující 1 až 5 g/100 g (např. ananas, banán, maliny, rybíz) a vysokým obsahem fruktózy nad 5 g/100 g se vyznačují např. jablka, hrušky, šípky, višně či hrozny.

Süsswaren, 2009, č. 5, s. 8