Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Zpřísnění požadavků týkajících se mikrobiální kontaminace drůbeže v USA do kategorie

Mikrobiální rizika > Mikrobiální rizika> Rizikové faktory - Archiv> Rizikové faktory - Archiv

Zpřísnění požadavků týkajících se mikrobiální kontaminace drůbeže v USA

Vydáno: 22.6.2010
Tisk článku
USDA stanovuje přísnější limity pro salmonelu a kampylobakter na jatečných tělech drůbeže a očekává snížení výskytu onemocnění z potravin.

Ministerstvo zemědělství USA (USDA) poprvé stanovuje limity pro kampylobacter, a pokud jde o salmonelu, jsou novelizovány požadavky z r. 1996 pro kuřata (snížení z 20 % na 7,5 % pozitivních nálezů) a novelizovány požadavky z r. 2005 pro krůty. Předpis by měl být hotov během července 2010. Národní rada pro drůbež (NCC) očekává, že  90 % zpracovatelů drůbeže bude splňovat požadavky na salmonelu do konce r. 2010 a 46 % zpracovatelů požadavky na kampylobakter.

USDA předpokládá, že v důsledku tohoto opatření dojde ke snížení onemocnění vyvolaného kampylobakterem o 39 000 případů ročně a u salmonely o 26 000 případů. Producenti však varují, že nelze očekávat tak velké snížení počtu salmonelóz, protože neexistuje přímá úměra mezi počtem kontaminovaných kusů drůbeže a počtem onemocnění. Předpis platí pro syrové drůbeží maso, ale tyto mikroorganismy se ničí tepelným ošetřením. Je tak na spotřebiteli, aby drůbež důkladně upekl a nepřipustil křížovou kontaminaci.

Úřad FSIS zpracoval třetí verzi pokynů pro drůbeží jatka, kde jsou zahrnuta doporučení pro kontrolu salmonely a kampylobakteru.


EU Food Law, 2010, č. 436, s. 21

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021