Bezpečnost potravin

Zmrzlina s léčivými účinky

Vydáno: 24. 2. 2010
Autor:

Nová zmrzlina má pomáhat pacientům při chemoterapii.

Nová „léčivá zmrzlina“ vyvinutá na Univerzitě v Aucklandu na Novém Zélandu, by měla  působit proti některým z vedlejších účinků chemoterapie. „Léčivá zmrzlina“ („ReCharge“) byla v první fázi testována při dvou klinických zkouškách na Novém Zélandu, a byla ohodnocena její učinnost při "léčbě" průjmu a chudokrevnosti navozené chemoterapií. Zmrzlina by mohla také redukovat ztrátu váhy a poškození imunitního systému během chemoterapie.
Na klinických zkouškách se nyní podílí onkologická centra sedmi měst Nového Zélandu. Dobrovolníci během testů budou jíst, jako součást denního režimu, 100g kopečkové jahodové zmrzliny, která obsahuje dvě aktivní mléčné složky. Obě složky jsou zaměřeny na redukci nepříjemných vedlejších účinků chemoterapie.
I když „léčivá zmrzlina“ vzbudila počáteční naděje, je důležité si uvědomovat, že první dvě úspěšné klinické studie, ještě neznamenají zaručený úspěch.
Vývoj „léčivé zmrzliny“ byl výsledkem spolupráce 350 "mléčných" vědeckých pracovníků z Palmerston North s experty z Fonterra´s ice cream company, a lékaři na Univerzitě v Aucklandu. Mnoho let výzkumu bylo věnováno zdraví prospěšným vlastnostem mléka, a testování přídavku specifického typu aktivního mléčného tuku a mléčného proteinu do lehce stravitelné zmrzliny, pro osoby se špatným trávením jídla. Byly monitorovány složky mléčných výrobků se zdraví prospěšnými účinky. Nakonec byly vyvinuty dvě bio-aktivní složky mléka určené do „léčivé zmrzliny“, s kapacitou pomáhat tělu ve zvládnutí vedlejších negativních účinků chemoterapie.

Dairy Industries 75, 2010, č. 1, s. 11
Objednávka kopie článku