Bezpečnost potravin

Změny klimatu by se mohly stát novými příležitostmi pro pěstitele

Vydáno: 30. 10. 2008
Autor:

Na akci Fruit for the Future konané ve Skotsku proběhla diskuse o změnách klimatu, které by pro mnohé pěstitele mohly znamenat nejen nutnost se jim přizpůsobit, ale také nové pěstitelské příležitosti.

     Je změna klimatu krizí nebo příležitostí pro pěstitele? Toto byla otázka položená odborníkem na klima Adrianem Newtonem z ústavu Scottish Crop Research Institute (SCRI) delegátům na akci Fruit for the Future.
     Po prezentování přesvědčivých důkazů, že dochází ke změně klimatu, bylo Newtonovo poselství jasné: nicnedělání povede ke krizi, ale využitím výhod práce R&D na SCRI se mohou pěstitelé přizpůsobit těmto změnám a někteří budou mířit k novým k možnostem.
     Z hlediska skotských pěstitelů měla změna klimatu za posledních čtyři dekády za výsledek prodloužení pěstební sezóny o cca 25 dní a roční teploty vzduchu a půdy se postupně zvyšovaly. Není překvapující, že tyto trendy jsou spojeny s redukcí sněhové pokrývky a počtem mrazových dnů v celém Skotsku. Ale charakter srážek znamenal, že na východním skotském pobřeží, kde je soustředěno pěstování ovoce, se zvýšily podzimní srážky a snížily zimní srážky. Jedna věc, kterou vědci pozorují po celém světě, je že změna klimatu vede k extrémnějšímu počasí – od záplav k silným větrům. A pěstitelé se na tyto změny musí adaptovat.
     Při zkoumání této situace specificky pro měkké ovoce poukázal Newton na vývojové problémy, jako například nepravidelné pukání pupenů, nerovnoměrné dozrávání plodů a problémy se škůdci a chorobami. Dodal, že vyšší teploty jsou příležitostí pro pěstování nových plodin, jako například borůvka kanadská (Vaccinium corymbosum ) – ale ty by se mohly také stát hrozbou kvůli novým chorobám nebo starým chorobám měnícím se ve významu.
     Stoupající teploty umožňují mšicím (a jimi šířeným virům) aby se staly aktivní dříve v sezóně. Vyšší teploty půdy umožní aktivitu kořenů, což způsobí zvýšení množství půdních patogenů, zejména z rodu Phytophtora, což má vážné implikace pro skotské pěstitele již nyní zle postižené touto chorobou.