Bezpečnost potravin

Zdravotní výhody brambor a ztráta jejich pozice v britské vládní kampani Five A Day

Vydáno: 23. 3. 2009
Autor:

Brambory jsou nejvýznamnější britskou plodinou a jejich vyloučení z vládní kampaně Five A Day je v rozporu s jejich značnými výhodami pro lidské zdraví.

     Brambory (Solanum tuberosum) jsou nejvýznamnější britskou plodinou a jejich vyloučení z vládní kampaně Five A Day (kampaň podporující konzumace antioxidantů v ovoci a zelenině) je v rozporu s jejich značnými výhodami týkajících se lidského zdraví.
     Brambory představují nejvýznamnější druh čerstvých produktů  pěstovaných ve Velké Británii s každoročně produkovaným množstvím přibližně 6 milionů tun.
     Brambory jsou kvůli své dominanci mnohými považovány za oddělené od hlavní kategorie čerstvé ovoce a zeleniny.
     Po staletí jsou brambory hlavní oporou britské stravy. Je nepředstavitelné, že tato situace se reálně změní, jestliže spotřeba brambor je v britské kulinární kultuře tak zakořeněná. Navíc, bramborové hlízy poskytují dobrý zdroj nestrukturálních sacharidů (škrob a sacharidy), vitamínů (vitamíny skupiny B a vitamín C), vlákniny, fenylpropanoidů a jiných živin (detaily viz na www.potato.org.uk/department/marketing/marketing_campaigns/index.html?menu_pos=fresh
     Z tohoto důvodu je zcela překvapivé, že brambory nejsou zahrnuty do vládní kampaně Five A Day jako její součást. Tato současná situace je v nejlepším případě bizarní, protože diferencovat  brambory – s jejich veškerou genotypovou diverzitou – od ostatních typů čerstvých produktů je nesmyslné a není to založeno na zaručených vědeckých údajích.
     Jestliže účelem kampaně Five A Day je podporování zvýšené spotřeby čerstvých produktů z části založené na jejích podstatných vlastnostech podporujících zdraví, pak nezahrnutí brambory do kampaně proto, že jsou založeny na škrobu, naznačuje, že brambory jsou méně zdravé než ostatní ovoce a zelenina.
     Ale nutriční kvalita brambor je více než srovnatelná s mnoha jinými druhy zeleniny. Mnozí proto tvrdí, že brambory by měly být upravovány podobně jako mnoho jiných druhů čerstvých produktů.
     Protože brambory tvoří tak významnou součást britské diety, je nebezpečí v tom, že jsou, spolu s jinými komoditami, jako například rýže a těstoviny, považovány spíše za ty, které obsazují jiný prostor než jiné čerstvé produkty.
     Kromě výzkumu inhibice klíčení by měl být podporován zvýšený odbyt brambor rozsáhlejším výzkumem, který by identifikoval a udržování bioaktivních látek podporujících zdraví během skladování brambor.
     To by pomohlo rozptýlit dojem, který je nepřímo naznačován kampaní Five A Day, že brambory jsou méně zdravé než jiné druhy ovoce a zeleniny.
     V tomto smyslu další výzkum na Cranfieldově universitě také identifikuje posklizňová ošetření, které mohou zvýšit koncentraci biaoaktivních látek v bramborách (např. Chemometric Profiling of Kukoamines (Potato derived) as Mediated by Pre-harvest and Post-harvest Factors ). Ukazuje se, že brambory obsahují významná množství potenciálně bioaktivního konjugátu polyaminu, kukoaminu A, u kterého se uvádějí zdravotní výhody.
     Závěrem lze tedy doporučit, že brambory by měly být zahrnuty v doporučení vládní kampaně Five A Day. Ale při podrobném analyzování poselství kampaně Five A Day lze říci, že jeho jednoduchost je možná jeho slabostí. Například není jasné, proč porce je ekvivalentní 80 g, protože to předpokládá, že všechny druhy čerstvých produktů jsou stejně prospěšné pro zdraví; a to není pravda.
     Je také podivné, že mnoho druhů konzervovaných nebo sušených čerstvých produktů je považováno za ekvivalentní svým čerstvým protějškům, protože se mohou také počítat za porci. Obecně, čím je zpracování nebo konzervační ošetření intenzivnější, tím větší je riziko ovlivnění kvality.