Bezpečnost potravin

Žampiony obohacené o vitamin D

Vydáno: 13. 1. 2009
Autor:

Americká firma Monterey Mushrooms dodává na trh žampiony,v nichž je pomocí UF-záření zvýšen obsah vitaminu D.

Monterey Mushrooms Inc.  uvedla na trh výrobky Sun Bella, což jsou žampiony obsahující v porci (ca 80 g) doporučenou denní dávku vitaminu D. Obsah vitaminu D v houbách je dosažen speciálním postupem, při němž jsou pěstované žampiony vystaveny ultrafialovému záření. Nejsou tedy používány žádné přídavky chemických látek. Houby jsou ve dvou variantách (hnědá, bílá) baleny po ca 250 g.
Konzumace takových hub může pomoci vyrovnávat nedostatek vitaminu D způsobený omezováním přímého působení slunečních paprsků v důsledku obav z vrásek nebo z rakoviny kůže. Z hlediska nedostatečného působení slunečního světla jsou velmi ohroženými skupinami děti, senioři a všichni, kteří tráví málo času venku.

Food Bussiness News, 4, 2008, č. 19, s. 50