Bezpečnost potravin

Zakysané mléčné výrobky – funkční potraviny

Vydáno: 15. 4. 2010
Autor:

Zakysané mléčné výrobky s obsahem živých probiotických mikroorganismů, nejznámější probiotika.

Mezi funkční  potraviny patří potraviny s obsahem živých probiotických mikroorganismů. Většinou se jedná o zakysané mléčné výrobky, jako jsou jogurty a jogurtové nápoje.
Probiotika jsou živé, přesně definované mikrobiální kmeny, které mají prokazatelně pozitivní vliv na lidské zdraví. Probiotika zlepšují stav střevní sliznice, upravují trávení a usnadňují vyprazdňování. Jejich pozitivní vliv na lidské zdraví objevil již na začátku 20. století ruský lékař Ilja Mečnikov, jenž tvrdil, že stárnutí člověka je způsobeno otravou střevní mikroflóry. Proti tomuto procesu je možno podle něj bojovat právě konzumací jogurtů s obsahem příznivě působících baktérií.

Nejznámějšími probiotiky jsou v současné době pozitivně působící kmeny bakterií Lactobacillus nebo Bifidobacterium. Tyto živé bakterie jsou však poměrně náročné. K životu potřebují celou řadu hodnotných živin (ty nalézají v mléce), zároveň ale nemají rády cizorodé látky a pro růst potřebují ideální podmínky. Fakt, že výrobek obsahuje živé probiotikum, je zároveň důkazem, že neobsahuje nežádoucí látky.

Příkladem probiotického mléčného výrobku je „Actimel“, který obsahuje tři různé živé kultury: kultury Lactobacillus bulgaricus a Streptococcus thermophilus, které jsou obsaženy i v běžných jogurtových nápojích, a unikátní probiotickou kulturu DN-114001 (obchodní název Lactobacillus casei Imunitass – L. casei Imunitass®).  L. casei Imunitass® je v Actimelu obsažen ve velmi koncentrovaném množství – řádově 10 miliard v jedné lahvičce nápoje. Díky této vysoké koncentraci mají kultury L. casei Imunitass® schopnost přežít v trávicím traktu v dostatečném počtu, a mohou tak účinně bojovat proti škodlivým mikroorganismům.
Účinky tohoto probiotického nápoje jsou ověřeny  mnohými odbornými a klinickými studiemi provedenými v zahraničí i v České republice a potvrzeny také Českou imunologickou společností a studií provedenou Lékařskou fakultou Univerzity Karlovy v Plzni. Celkem bylo realizováno 21 klinických studií, informace o nich přineslo celkem 24 odborných publikací.

Potravinářská Revue 7, 2010, č. 2, s. 15-17
Objednávka kopie článku

Více:  "Funkční potraviny a legislativa
         "Probiotické mikroorganismy v mlékárenském průmyslu"

A-Z slovník BP: Probiotika

V současné době se v České republice věnuje problematice probiotik Společnost pro probiotika a prebiotika, která pořádá pravidelná symposia a vydává atesty kvality jednotlivých probiotických výrobků na našem trhu. (Více: www.probiotika-prebiotika.cz )