Bezpečnost potravin

Výzkum anýzu z hlediska farmaceutického a agrochemického

Vydáno: 24. 11. 2008
Autor:

Anýz je více než jen zdrojem pro ochucování sladkostí a likérů, ale je také potenciálním zdrojem nových farmaceutických látek a agrochemických činitelů.

    Ukazuje se, že rostlina anýz (Pimpinella sp.) je více než jen zdrojem pro ochucování sladkostí a likérů, ale je také potenciálním zdrojem nových farmaceutických látek a agrochemických činitelů. Mezi cca 22 složkami izolovanými z esenciálních olejů rostliny, výzkumníci zjistili vysokou hladinu organických směsí zvaných fenylpropanoidy. Ačkoli fenylpropanoidy jsou zjištěny také v mnoha jiných rostlinách, bylo prokázáno, že chemická struktura a biologická aktivita těchto látek získaná z anýzu (Pimpinella) je unikátní. Některé se nacházejí jen v anýzu a čtyři nebyly ještě nikdy identifikovány v žádné rostlině.
     Vědci testovali tyto složky na aktivitu proti různým významnějším a méně významným mikrobům včetně Colletotrichum. Tato houba způsobuje antraknózové choroby u plodin po celém světě. Jedna unikátní složka byla zvláště účinná proti antraknóze jahod
a vadnutí a odumírání jahodníku způsobovanému houbou Phomopsis obscurans (syn.Dendrophoma obscurans). Esenciální oleje z anýzu a určité fenylpropanoidy také vykazovaly mírné protizánětlivé aktivity. Tento výzkum ARS (agentura Agricultural Research Service při americkém ministerstvu zemědělství) byl uskutečněn ve spolupráci s kolegy v Poplarville v Mississippi a Eskisehir v Turecku.