Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Vývoj a realizace systému pro včasnou identifikaci vznikajících rizik v potravinách a krmivech do kategorie

Zprávy EFSA - Archiv > Zprávy EFSA - Archiv> EFSA - Archiv
Rizikové faktory - Archiv > Rizikové faktory - Archiv> Potravinářství - Archiv

Vývoj a realizace systému pro včasnou identifikaci vznikajících rizik v potravinách a krmivech

Vydáno: 2.11.2010
Tisk článku
Autor: Paedr. Josef Balga
EFSA - identifikace, monitoring nově vznikajících rizik v potravinovém řetězci.

Podle zakládajícího nařízení Evropského parlamentu a Rady (178/2002/EC, článek 23) musí Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) mimo jiné také "přijímat opatření k identifikaci a charakteristice nově vznikajících rizik "v oblasti bezpečnosti potravin a krmiv.

EFSA poskytuje vědecké poradenství manažerům rizik na evropské úrovni i na úrovni členských států Evropské unie pro identifikaci současných rizik v potravinovém řetězci. Nově vznikajícími riziky (tzn. těmi, která jsou v současné době ještě neznámá, ale potenciálně významná pro veřejné zdraví) se v rámci EFSA bude zabývat nově ustavený zvláštní útvar (EMRISK).

Prostřednictvím řídících programů pro nově vznikající rizika má EFSA rovněž v úmyslu předjímat budoucí rizika pocházejí z možných změn ve stávajících postupech výroby potravin/krmiv nebo faktorů s dopadem na výrobu potravin či změn v lidské expozici ze spotřeby potravin.

EFSA usiluje o vytvoření monitorovací kapacity pro sledování existujících dat, metodiky filtrování dat a struktur ke včasné identifikaci nově vznikajících rizik a k informování manažerů rizik. Prvním krokem tohoto procesu je monitoring dat, brzy budou následovat další - filtrování a komunikace. První výroční zpráva k nově vznikajícím rizikům bude vydána v roce 2011.

Podrobnější informace a zprávu EFSA můžete najít na webových stránkách úřadu

Zdroj:   EFSA

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018