Bezpečnost potravin

Vliv zeleného čaje na zpomalování progrese rakoviny prostaty

Vydáno: 24. 6. 2009
Autor:

Jako účinná složka zeleného čaje se ukázal epigalokatechingalát. Je třeba další výzkum.

Výsledky studie uveřejněné v časopise Cancer Prevention Research ukazují, že aktivní složky v zeleném čaji zpomalují progresi rakoviny prostaty snižováním koncentrací proteinů, které nádory využívají k růstu.
Výzkumníci ve studii použily kapsle obsahující epigalokatechingalát (EGCG) – složku extraktu zeleného čaje, která má antioxidační účinky. Dvacet šest mužů ve věku 41–68 let s rakovinou užívalo denně čtyři kapsle (odpovídá to pití 12 šálků zeleného čaje) asi jeden měsíc před tím, než byly jejich prostaty odstraněny.
Krevní testy ukázaly, že se koncentrace tří bílkovin dávaných do souvislosti s růstem a šířením rakoviny prostaty snížily. Hepatocytový růstový faktor (HGF) se snížil v průměru o 18,9 %, vaskulární endotheliální růstový faktor (VEGF) o 9,9 % a specifický antigen prostaty (PSA) o 10, 4 %. HGF a VEGF se produkují tehdy, když se nádory rozšiřují. Někteří pacienti vykázali významné snížení koncentrací až o více než 30 %. Ve studii se uvádělo málo vedlejších účinků a funkce jater u pacientů zůstala normální. Výzkumníci poznamenávají, že šlo o malou studii. Výsledky bude třeba potvrdit rozsáhlejšími studiemi.
 
Zdroj: IFT (23.6.2009)