Bezpečnost potravin

Vliv výživy na zrak

Vydáno: 12. 7. 2010
Autor:

Výsledky studie provedené v USA. Doporučení pro spotřebitele.

S věkem se zhoršuje zrak. Jedním z důvodů je degenerace makuly (age-related macula degeneration, AMD).
Ve výzkumné jednotce ministerstva zemědělství v USA (USDA–ARS) se zabývali sledováním vlivu stravy na kvalitu zraku. Do studie bylo zapojeno více než 4 tisíce mužů a žen ve věku 55–80 let. Studie byla uspořádána tak, aby umožnila sledovat vliv jednotlivých složek stravy i kombinace různých výživových faktorů.
Ze studie, jejíž výsledky byly publikovány v časopise Ophtalmology, vyplynuly tyto závěry:

Nejvíce ochranných vliv na zrak má strava s nízkým glykemickým indexem bohatá na vitamin C a E, zinek, lutein, zeaxantin a n-3 mastné kyseliny (DHA a EPA).
 
Zdroj: IFT (zpráva z 6.7.2010)