Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Vitamin E a Alzheimerova choroba do kategorie

Výživa - Archiv > Výživa - Archiv> Potravinářství - Archiv

Vitamin E a Alzheimerova choroba

Vydáno: 4.6.2010
Tisk článku
Autor: Ing. Alexandra Kvasničková
Různé formy vitaminu E pravděpodobně vedou ke kontroverzním výsledkům při suplementaci tohoto vitaminu.
Vitamin E je souhrnný název pro osm přirozeně se vyskytujících sloučenin: čtyři tokoferoly (alfa-, beta-, gama-, delta-) a čtyři tokotrienoly (alfa-, beta-, gama-, delta-). Ačkoliv je gama-tokoferol hlavní forma vitaminu E v (americké) stravě, věnuje se mu malá pozornost ve srovnání s alfa-tokoferolem, který se obecně nachází v doplňcích stravy a je hlavní formou, která se studuje z hlediska vlivu při zhoršování poznávacích (kognitivních) schopností.
Řada klinických testů, které sledovaly vliv vitaminu E na neurodegenerativní poruchy, vedla k protichůdným výsledkům. Mezi ně patří i nedávná studie, která vyvrací názor, že vitamin E je prospěšný při mírných kognitivních poruchách a Alzheimerově chorobě. V této studii se zkoumal doplněk alfa-tokoferolu jako náhrada za gama-tokoferol.
Zjistilo se, že gama-tokoferol je účinnější při vychytávání volných radikálů a kyslíkatých sloučenin dusíku, které způsobují zánět; v obou případech jde o složky podílející se na neurodegenerativních poruchách. Použití doplňků alfa-tokoferolu také značně snižuje gama-tokoferol v séru a to může mít značné biologické účinky. Proto jakýkoliv potenciální zdravotní prospěch doplňků alfa-tokoferolu může být vykompenzován změnami, které vedou ke zhoršení biologické využitelnosti jiných forem tokoferolů a tokotrienolů. Výsledkem může být nulový vliv suplementace alfa-tokoferolu na mírné kognitivní poruchy a Alzheimerovu chorobu.
 
Zdroj: Zdroj: Critical Reviews in Food Science and Nutrition 50, 2010, č. 5, s. 414–419
Objednávka kopie článku
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021