Bezpečnost potravin

Virové infekce z potravin

Vydáno: 10. 4. 2008
Autor:

Aktualizované vědecké stanovisko IFST z dubna 2008.

Institut pro potravinářskou vědu a technologii (IFST) publikuje na svých internetových stránkách vědecká stanoviska k různým aktuálním problematikám. V dubnu 2008 IFST uveřejnil aktualizované stanovisko k problematice virových infekcí z potravin. Toto stanovisko nahradilo stanovisko IFST vydané v březnu 2002.
 
Souhrn:
Virové infekce z potravin způsobují hlavně dva typy virů:
noroviry (dříve se uváděly jako Norwalk-like virus (NLV) nebo jako malé kulaté strukturované viry (SRSV)), které způsobují gastroenteritidu (současný zánět žaludku a tenkého střeva);
– virus Hepatitis A, který způsobuje hepatitidu (zánět jater).
 
Všechny viry způsobující nemoci z potravin pocházejí ze střev člověka. Ke kontaminaci potravin dochází buď kontaminovanou osobou manipulující s potravinou během výroby nebo kontaktem s výkaly nebo znečištěnou vodou.
Regulovat výskyt virových infekcí z potravin lze vzděláváním zaměstnanců a dobrou hygienou v provozu i doma v kuchyni. Osoby manipulující s potravinami, u kterých se objeví symptomy virové infekce, by měly okamžitě přestat pracovat s potravinami. Všichni by měli být informováni o tom, jak snadno se virová kontaminace přenáší. Pro prevenci virové kontaminace potravin by se měla používat čistá voda pro zavlažování plodin, které se budou pravděpodobně konzumovat syrové a také pro kultivaci měkkýšů a korýšů (viz příloha).
 
Příloha: Foodborne Viral Infections (pdf, 113 kB)
 
Zdroj: IFT
 
Pozn.: Další informace o virech v potravinách na Agronavigatoru: