Bezpečnost potravin

Tisková zpráva Státní zemědělské a potravinářské inspekce 27. 9. 2007

Vydáno: 27. 9. 2007
Autor: pospisilova

SZPI odhalila v čokoládě červy. Zpráva tiskového mluvčího Mgr. I. Klemeše

Státní zemědělská a potravinářská inspekce,Květná 15,603 00 Brno

tel.: +420 542 426 633, fax: +420 542 426 645, e-mail: ivo.klemes@szpi.gov.cz, www.szpi.gov.cz

 

Jednota, obchodní družstvo v Táboře, musela stáhnout z prodeje  Forte mléčnou čokoládu s arašídy, rozinkami a želé v balení 150g s datem minimální trvanlivosti do 19. 10. 2007, šarže T 0270771

 

Stalo se tak na základě rozhodnutí Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI), která při jedné z kontrol v provozovnách Jednoty odhalila v potravině živé červy.

 

Čokoládu uvedené šarže dodala Jednotě společnost Kraft Foods CR, která ji dovezla ze Slovenska. Výrobcem je Kraft Food Slovakia.

 

SZPI odeslala informaci o výskytu červů v této mléčné čokoládě s arašídy, rozinkami a želé prostřednictvím Systému rychlého varování pro potraviny a krmiva Evropské komisi.

 

V potravinách se nesmí vyskytovat živá ani mrtvá těla škůdců v žádném stadiu vývoje, tedy ani vajíčka, larvy, kukly nebo dospělý hmyz. Inspektoři nacházejí přítomnost škůdců jen zřídka. Jedná se zejména o různé druhy zavíječů, brouků, molů, roztočů a jiných druhů hmyzu. Škůdci se mohou vyskytovat v čokoládách, sušeném ovoci, různých druzích oříšků, v koření, pečivu, mouce, mlynářských výrobcích, mase, vejcích i jinde. Do finální potraviny se hmyz může dostat buď se surovinami nebo během výroby či skladování, pokud provozovatel potravinářského podniku nedodrží hygienické podmínky pro výrobu a uvádění potravin do oběhu.

 

Potraviny mohou napadnout tzv. skladištní škůdci (moli) také při domácím skladování.

 

Zpracoval: Mgr. Ivo Klemeš – vedoucí oddělení komunikace, tel.: +420-542 426 633

 

Foto: Ilustrační obrázky škůdců.