Bezpečnost potravin

Syrovátková bílkovina ve výživě seniorů

Vydáno: 4. 2. 2009
Autor:

Nápoje s přídavkem syrovátky jsou vhodným zdrojem bílkovin a dalších bioaktivních látek a mikroživin pro starší populaci, u nichž rychleji dochází k ubývání svaloviny.

Je známou skutečností, že obezita a nadváha i ve stáří jsou vážnou komplikací související s riziky srdečně cévních onemocnění, diabetu a rakoviny. Samotné snižování příjmu kalorií může vést ke snížení rychlosti metabolismu, což je přirozená odezva organismu na snížený přísun jídla či hladovění. Navíc při nižším přísunu bílkovin jsou využívány bílkoviny ze svalů, což ještě zvyšuje nepoměr mezi libovou svalovinou a tuky v těle. Podle výživových doporučení se sice s věkem snižuje potřeba sacharidů, ale tím spíše musí být věnována pozornost výběru potravin, aby byl dostatečný přísun i veškerých mikroživin pro imunitní systém a další funkce.
Při regulaci hmotnosti seniorů je důležitý příjem ovoce, zeleniny, vlákniny, vitaminů C, B6, beta-karotenu a folátů. Přiměřený pohyb/cvičení je rovněž důležitým faktorem proti ubývání svaloviny (sarkopenie). Ta může nastoupit již od věku 30 let, rychleji postupuje u žen po menopause, a u obou pohlaví dosahuje ca 20 % kolem 70 roku.
Doporučený přísun bílkovin u starších osob je 1,0 až 1,25 g/kg tělesné hmotnosti za den  (pro mladší dospělé se doporučuje 0,8 g/kg). Dobrým zdrojem jsou maso, mléko, vejce, luštěniny. Některé z těchto potravin však mohou způsobovat jiné problémy (žvýkání, polykání, zvyšování cholesterolu). Z tohoto hlediska jsou  proto výhodné především nápoje s přídavkem syrovátkových bílkovin. Na rozdíl od kaseinu a sójových bílkovin jsou syrovátkové bílkoviny stabilní v širokém rozmezí pH. Pro seniory jsou často přijatelnější nápoje na bázi ovoce než na bázi mléka. Kombinací syrovátky a ovoce se navíc dosáhne optimálnějšího vitaminového složení. Syrovátkové koncentráty a izoláty jsou snadno stravitelné, mají minimální obsah tuku, cholesterolu a laktózy a jsou bohaté na leucin a další aminokyseliny potřebné pro syntézu svalových bílkovin (tělesné cvičení syntézu podporuje). Sirná aminokyselina cystein podporuje syntézu glutathionu – tělu vlastního antioxidantu. Řada přítomných bioaktivních látek příznivě ovlivňuje kardiovaskulární a imunitní systém, obsažené minerální látky (především draslík a hořčík) pomáhají snižovat krevní tlak. Z hlediska rozpustnosti, stravitelnosti a využitelnosti syrovátkových bílkovin je důležité použití šetrných postupů při zpracování (membránové postupy) např. produkty Volactive UltraWhey.