Bezpečnost potravin

Svilušky – nový problém v cukrovce?

Vydáno: 4. 1. 2010
Autor:

Napadení sviluškami lze zaměnit za škody způsobené suchem. Typickým příznakem je však bílý povlak na spodní straně listů.

V letošní sezóně se poprvé v některých porostech cukrovky objevily žluto-bílé tečky na listech. Tyto listy později zežloutly nebo zhnědly a uschly. Příčinou těchto příznaků jsou droboučké, přibližně 0,5 mm velké svilušky. Typický je především bílý povlak, který se během napadení tvoří na spodní straně listů. Sviluškám svědčí vysoké teploty při nižší vzdušné vlhkosti. Napadají většinou rostliny trpící stresem ze sucha, které se letos na jaře a v létě v některých oblastech hojně vyskytovaly. Škody vznikají sáním buněčných šťáv z listů. Postiženy bývají často jen okraje polí, bylo však pozorováno i plošné napadení. Zkušenosti z Belgie ukazují, že při silném napadení mohou ztráty na výnosu rafinovaného cukru činit přibližně 10 až 20 %.
Podle dosavadních poznatků nízké teploty a srážky napadení cukrovky sviluškami výrazně omezují. Přímá ochrana přípravky na ochranu rostlin v současné době není možná. K přirozeným nepřátelům patří draví roztoči, ploštice, slunéčka a zlatoočky.
Top Agrar, 2009, č. 12, s. 52