Bezpečnost potravin

Středomořská strava chrání před rakovinou žaludku

Vydáno: 20. 1. 2010
Autor:

U osob na středomořské stravě je riziko výskyt rakoviny žaludku o 33 % nižší než u osob na zcela odlišné stravě.

Studie uveřejněná v časopise the American Journal of Clinical Nutrition ukazuje, že konzumace středomořské stravy napomáhá snižovat riziko rakoviny žaludku. Aby zjistili, zda strava může chránit před rakovinou žaludku, výzkumníci analyzovali údaje ze studie EPIC (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition). Do studie bylo zapojeno 485 044 mužů a žen ve věku 35–70 let z 10 evropských zemí. Všichni měli k dispozici 18bodobou stupnici, pomocí které vyjadřovali, jak se jejich strava blíží ideální středomořské stravě bohaté na ovoce, zeleninu, luštěniny, cereálie a olivový olej. Středomořská strava se vyznačuje relativně nízkým příjmem červeného masa a mléčných výrobků.
 
Během devíti let zemřelo v průběhu studie 449 účastníků v důsledku rakoviny žaludku. U osob, jejichž strava se nejvíce blížila středomořské stravě, se vyvinulo onemocnění s pravděpodobností o 33 % nižší než u osob, jejichž strava se nejvíce lišila od středomořské stravy. Riziko rakoviny žaludku se snižovalo o 5 % s každým bodem, o který se strava přibližovala středomořskému modelu. Vzhledem k tomu, že 23 % osob s diagnostikovanou rakovinou žaludku přežívá pět let, došli výzkumníci k závěru, že identifikace výživových doporučení, která napomohou snížit výskyt rakoviny žaludku, je důležitá pro účinné řízení (management) tohoto typu rakoviny.
 
Zdroj: IFT (18.1.2010)