Bezpečnost potravin

Strava pro lety na Měsíc a Mars

Vydáno: 12. 12. 2007
Autor: pospisilova

Přehled výzkumu zaměřeného na vývoj potravin pro dlouhotrvající lety lidských posádek do vesmíru.

V rámci spolupráce IFT (Institute of Food Technologists) a IUFoST (International Union of Food Science and Technology) je vydáván časopis “The World of Food Science” (WFS; Svět potravinářské vědy). Vydání z prosince 2007 je věnováno potravinám pro lety do vesmíru. Níže je uveden přehled hlavních článků:
 
NASA (The National Aeronautics and Space Administration) v současné době připravuje lety s lidskou posádkou na Měsíc a Mars, které potrvají velmi dlouho. Mise na Mars má trvat asi 2,5 roku, což bude vyžadovat, aby údržnost balených potravin byla 3–5 let. Cílem je vyvinout akceptovatelné potraviny, které budou podobné potravinám, které jíme zde na Zemi.
 
Při dlouhodobých cestách do vesmíru se pravděpodobně spíše uplatní systém “bio-regenerace” tak, jak funguje v zemědělství, ve kterém se organické nutriční faktory trvale obnovují, recyklují, regenerují a opětovně využívají než tzv. “backpack” systém. Příspěvek se zabývá technickou proveditelnosti takovéhoto “bio-regeneračního” systému a jeho subsystémů pro jednotlivé složky a jejich integraci.