Bezpečnost potravin

Sledování celkového příjmu lykopenu

Vydáno: 27. 3. 2009
Autor:

Úřad EFSA má vyhodnotit celkový příjem lykopenu v součinnosti s firmami, jejichž lykopenové produkty jsou schváleny do potravin včetně suplementů. Pravidla o použití lykopenu mají být revidována do r. 2014.

Celkový příjem lykopenu, tzn. přirozeně přítomného v potravinách (hlavně v zelenině – především v rajčatech, v ovoci – především v melounu, růžovém grapefruitu a papáje), i přidaného jako barvivo (E 160d) nebo ve formě oleoresinu jako nutriční složka nového typu, má být do r. 2014 vyhodnocen na základě sledování úřadem EFSA. Společnosti (BASF, Vitatene, Berry Ottaway a DSM Nutritional Products), jejichž lykopenové oleoreziny a syntetické přípravky jsou schváleny jako složky nového typu do potravin a do suplementů, jsou povinny v tomto napomáhat a vytvořit monitorizační program. Přijatelné množství lykopenu ze všech zdrojů v potravě nemá překročit 0,5 mg/kg tělesné hmotnosti. U dětí je zřejmě překročení této hodnoty snadno možné. Hlavním zdrojem jsou nealkoholické nápoje, v nichž je lykopen použit jako barvivo, přičemž množství lykopenu přijatého z těchto zdrojů tvoří u dětí kolem 66 % z celkového příjmu. Úřad EFSA má zjistit, jak vysoký by byl příjem, pokud by obsah lykopenu v potravinách dosahoval následujících mezních povolených hodnot:
– ovocné/zeleninové nápoje a nápoje pro zvýšenou svalovou činnost, ochucené jogurty včetně jogurtů k pití 2,5 mg/100 g
– chléb včetně křupavého         3 mg/100 g
– potraviny, které jsou součástí energeticky omezené stravy, snídaňové cereálie 5 mg/100 g
– tuky a dresinky 10 mg/100 g
– polévky 1 mg/100 g
– doplňky stravy 15 mg v denní dávce doporučené spotřebiteli.
 
Evropská komise na poslední chvíli na žádost členských států vyjmula ochucené jogurty z možných aplikací lykopenových přípravků schválených jako složky nového typu. Důvodem je, že ochucené jogurty jsou velmi atraktivní pro děti, u nichž by tak mohlo snadno dojít k nepřiměřeně vysokému příjmu. Dalším problematickým druhem potravin, kterému by měla být z tohoto hlediska věnována pozornost jsou snídaňové cereálie.
EU Food Law, 2009, č. 383, s. 21
EU Food Law, 2009, č. 384 s. 22