Bezpečnost potravin

Šlechtění brusinek na vyšší antioxidační kapacitu

Vydáno: 20. 7. 2008
Autor:

Zvýšením podílu antokyanů vázaných na glukózu se zvýší antioxidační potenciál amerických brusinek.

Obecně platí, že sice většina antokyanů je vázána na sacharidy, ale ty, které jsou vázané na glukózu, mají větší antioxidační kapacitu a jsou v lidském trávicím traktu lépe absorbovatelné. V typických amerických brusinkách jsou antokyany vázané na jiné sacharidy (jen 3 až 5 % je vázaných na glukózu), takže se absorbují hůře. Američtí výzkumníci z „Agricultural Research Service“ a „Philip E. Marucci Centre for Blueberry and Cranberry“ Univerzity Rutgers experimentovali s odrůdou Alasca, protože některé z přítomných antokyanů jsou vázané na glukózu. Z prvního křížení vznikl hybrid, u něhož 50 % antokyanů je vázaných na glukózu, a navíc jsou přítomny proantokyanidiny, o nichž je známo, že inhibují E. coli v močových cestách. Plánuje se další výzkum.
Food Technology, 62, 2008, č. 3, s. 12