Bezpečnost potravin

Sanitační stupně podle doporučení FAO

Vydáno: 15. 12. 2010
Autor:

Popis tří základních kroků sanitace potravinářských provozů včetně kroku alternativního.

Existuje více než jeden způsob jak čistit a provádět sanitační operace výrobních zařízení používaných v masném a drůbežářském průmyslu. Aby se celá operace provedla náležitým způsobem, není většinou postačující pouze jediná metoda, a proto je vhodné použít jejich kombinaci.
FAO nabízí různé varianty a tipy k řešení této problematiky pomocí instruktážního průvodce s názvem Čištění a sanitace v masných provozech.
Opatření jsou rozdělena do tří kroků:
1.       krok: suché čištění
2.       krok: vysokotlaké čištění
3.       krok: chemické čištění
Následuje ještě alternativní krok: čištění pomocí pěny a chemických desinfekčních prostředků.
 
MEAT & POULTRY, 2010, 56, č. 10, s. 68-69
Sanitation steps