Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Rizika z opia v máku do kategorie

Rizikové faktory - Archiv > Rizikové faktory - Archiv> Potravinářství - Archiv

Rizika z opia v máku

Vydáno: 25.2.2007
Tisk článku
Autor: Ing. Marta Pospíšilová
Německý úřad pro hodnocení rizik BfR stanovuje směrné hodnoty pro morfin v máku a varuje před nadměrnou konzumací.
Německý úřad pro hodnocení rizik BfR vydal doporučení (prosinec 2006) stanovující nejvyšší prozatímní obsah morfinu v máku (4 μg/g) a hodnotu nejvyššího denního příjmu morfinu (6,3 μg/kg tělesné hmotnosti). Podle BfR by měly být stanoveny hodnoty i pro všechny ostatní opiové alkaloidy obsažené v máku jako je kodein, noskarpin, papaverin a thebain. (Limitní množství obsahu těchto alkaloidů v Maďarsku: morfin 30 μg/g, noskafin 20 μg/g, thebain 20 μg/g, kodein 20 μg/g.) Spotřeba máku by se měla omezit především v těhotenství. Pečivo a dezerty s mákem mohou být nadměrným dodavatelem alkaloidů. BfR tímto reagoval na případ z r. 2005, kdy bylo hospitalizováno dítě, kterému matka kvůli usínání podala doma připravené mléko s mákem.
Terapeutické dávky morfinu (od 1,9 mg) lze dosáhnout již obvyklou porcí potraviny s mákem. Může to vyvolat ztrátu vědomí a respirační a kardiovaskulární potíže.
Odrůdy máku pěstované ve střední Evropě nesmějí morfin v semenech obsahovat, ale ukazuje se, že v souvislosti s geografickými podmínkami pěstování a dobou sklizně hodnoty obsahu morfinu a kodeinu značně kolísají. Na německém trhu (supermarket Mullers Muhle) se objevil mák s obsahem morfinu 151,6 μg/g.
EU Food Law, 2007, č. 288, s. 16
Další informace:
Právní hlediska pěstování máku
Mák - obsah látek
Zvýšené hodnoty morfinu v makovém semenu - možné riziko poškození zdraví
BfR (květen 2006)
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021