Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Rizika spojená s konzumací mléka do kategorie

Výživa - Archiv > Výživa - Archiv> Potravinářství - Archiv

Rizika spojená s konzumací mléka

Vydáno: 6.2.2007
Tisk článku
Autor: Ing. Marta Pospíšilová
Zdroj: Ing. C. Perlín
Rizika spojená s konzumací mléka
Alergie na mléčnou bílkovinu
Existují jedinci, u kterých se alergie na mléčnou bílkovinu může projevit. Zjednodušeně lze konstatovat, že se jedná o podobné problémy, jako je riziková spotřeba glukózy či škrobu pro diabetiky a lepku pro celiaky. Podobně se vyskytuje alergie na jahody, ořechy aj. Jedná se tedy o problém nemocných osob a nikoliv problém škodlivosti mléka, jak se to často některý publicista snaží vysvětlovat. Nicméně však platí, že o alergii na kravské mléko lze hovořit teprve v případě abnormální imunologické reakce.
Intolerance na laktózu. 
Mléko je nevhodné pro osoby, které nemají schopnost si vytvořit enzym laktázu a proto při trávení nejsou schopni rozložit mléčný cukr  laktózu na její dva monosacharidy, a to galaktózu a glukózu. Jde opět o nemocné osoby. Pro tyto osoby se doporučují výrobky se sníženým obsahem laktózy, například výrobky fermentované (jogurty, kysaná mléka), výrobky, u kterých je laktóza odstraněna technologicky (sýry) anebo speciální výrobky, kde rozložení laktózy se provede již u výrobce anebo doma před konzumem použitím speciálního enzymového preparátu. Tyto speciální (delaktózované) výrobky jsou zatím na našem trhu ojedinělou výjimkou.
Mikrobiální rizika.
Mléko je bezesporu vhodný substrát pro pomnožování mikrobů a tak hrozí jeho kontaminace přímo od zvířat anebo během zpracování a přepravy. Tato rizika lze však hygienickými opatřeními výrazně omezit nebo zcela vyloučit komplexem opatření od prvovýroby, zpracování až po distribuci.
Energetický přínos.
           Plnotučné mléko může přispět k nežádoucímu zvyšování spotřeby lipidů. Tomu lze čelit spotřebou nízkotučných mléčných výrobků.
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021