Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Regulace v oblasti nanotechnologie do kategorie

Systémy řízení kvality a bezpečnosti potravin - Archiv > Systémy řízení kvality a bezpečnosti potravin - Archiv> Potravinářství - Archiv

Regulace v oblasti nanotechnologie

Vydáno: 10.11.2007
Tisk článku
Autor: Ing. Marta Pospíšilová
Definice nanotechnologie, vývoj v oblasti regulace, situace v potravinářské nanotechnologii.
Komise Kodex Alimentarius (CAC), společný orgán FAO a WHO, se podílí na vývoji mezinárodních pravidel pro zajištění bezpečnosti potravin. Dosud neexistují žádná mezinárodní nařízení týkající se nanotechnologie (NT) a nanoproduktů. Pouze několik vládních institucí v různých zemích (např. USA, Velká Británie, Japonsko, Čína) zavedlo předpisy, které definují a regulují použití NT.
 
1. Situace v USA
2. Situace ve Velké Británii
3. Situace v Japonsku
4. Situace v Číně
5. Certifikace nanoproduktů (první certifikát “Nano Mark”)
6. Vývoj nařízení pro nanopotraviny
 
Ačkoliv existují v některých zemích některé definice a nařízení pro nanotechnologii, dosud neexistuje žádné nařízení pro potraviny. Na základě současných poznatků bude diskuse o prospěchu a riziku z aplikace NT v potravinářském průmyslu probíhat dlouho.
V roce 2007 byly v rámci NNI (National Nanotechnology Initiative, USA) financovány výzkumné projekty ke zjištění potenciálních dopadů NT na společnost (ekonomiku, pracovní síly, etiku a legislativu, zde ). Tato výzkumná úsilí jsou užitečná, aby se vyloučilo negativní vnímání nové technologie, např. problémy, které vyvstaly v souvislosti s GMO.
 
Trends in Food Science & Technology 18, 2007, č. 5, s. 269–280
 
Pozn.: Knihovna ÚZPI zajišťuje přístup k elektronické verzi tohoto časopisu.
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021