Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Probiotické bakterie mění aktivitu genů ve střevech do kategorie

Výživa - Archiv > Výživa - Archiv> Potravinářství - Archiv

Probiotické bakterie mění aktivitu genů ve střevech

Vydáno: 16.9.2010
Tisk článku
Autor: Ing. Alexandra Kvasničková
Jejich účinek se podobá lékům ke zvýšení imunity a lékům ke snížení krevního tlaku.
Studie publikovaná v americkém časopise PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences) ukazuje, že konzumace nápojů s probiotickými bakteriemi mění aktivitu genů v tenkém střevě.
Sedm dobrovolníků pilo mléčné nápoje se třemi různými typy probiotických bakterií (L. acidophilus, L. casei, L. rhamnosus). Šest hodin po konzumaci těchto nápojů byla provedena biopsie z horní části tenkého střeva (dvanáctníku) za účelem genetického výzkumu. Biopsie byla provedena pomocí endoskopu zavedeného prostřednictvím úst do žaludku. Sedm dobrovolníků pilo nápoje se všemi třemi probiotickými bakteriemi nebo nápoj pro sportovce bez bakterií (placebo). Mezi jednotlivými nápoji byla pauza dvou týdnů.
Genetický rozbor biopsie mukózy ukazuje změnu v aktivitě stovek genů po pití bakteriálních nápojů. Podle jednoho z autorů studie provedené ve Wageningen UR způsobují probiotika lokální reakci u mukózy tenkého střeva. Tyto účinky jsou méně silné, ale podobné účinkům složek, které aplikuje farmaceutický průmysl do léčiv. Jedná se o léky s pozitivním vlivem na imunitní systém a léky ke snížení krevního tlaku. Podle výzkumníků může být podobnost s léky novou oblastí aplikace probiotik.
 
Zdroj: IFT
 
Heslo “probiotika” v A–Z slovníku pro spotřebitele
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018