Potlačení vlivu grapefruitové šťávy na účinek léků
Vydáno: 26. 1. 2010
Autor:
Houby dokáží potlačit účinek furanokumarinů, které zvyšují účinek léků po konzumaci grapefruitové šťávy.

Grapefruit obsahuje furanokumariny (FCs), které inhibují účinek enzymů odpovědných za metabolismus určitých předepisovaných léků. Vlivem toho dochází k tomu, že se do krevního řečiště dostává více léků, než se předpokládá pro jejich dávkování.
Výzkumníci nejprve ověřovali vliv plísně Aspergillus niger na vázání a štěpení FCs v grapefruitové šťávě. Zjistilo se, že účinky FCs potlačují také jedlé houby, např. smrž, hlíva ústřičná a hříbky. Houby se nejprve sušily, pak rozemlely na prášek a ten se přidával do grapefruitové šťávy. Účinek se přičítá bílkovinám obsaženým v houbách.
Výsledky výzkumu byly uveřejněny v časopise Journal of Applied Microbiology and Biotechnology a Journal of Agricultural and Food Chemistry.
Zdroj: USDA–ARS
Pozn.: Heslo “grapefruit” a “grapefruitová šťáva” v A–Z slovníku bezpečnosti potravin.