Bezpečnost potravin

Potlačení vlivu grapefruitové šťávy na účinek léků

Vydáno: 26. 1. 2010
Autor:

Houby dokáží potlačit účinek furanokumarinů, které zvyšují účinek léků po konzumaci grapefruitové šťávy.

Výzkumníci z ARS (Agricultural Research Service, Zemědělské výzkumného střediska) ministerstva zemědělství USA (USDA) zjistili, že houby potlačují negativní vliv grapefruitové šťávy na některé léky na předpis.
Grapefruit obsahuje furanokumariny (FCs), které inhibují účinek enzymů odpovědných za metabolismus určitých předepisovaných léků. Vlivem toho dochází k tomu, že se do krevního řečiště dostává více léků, než se předpokládá pro jejich dávkování.
Výzkumníci nejprve ověřovali vliv plísně Aspergillus niger na vázání a štěpení FCs v grapefruitové šťávě. Zjistilo se, že účinky FCs potlačují také jedlé houby, např. smrž, hlíva ústřičná a hříbky. Houby se nejprve sušily, pak rozemlely na prášek a ten se přidával do grapefruitové šťávy. Účinek se přičítá bílkovinám obsaženým v houbách.
 
Zdroj: USDA–ARS
 
Pozn.: Heslo “grapefruit” a “grapefruitová šťáva” v A–Z slovníku bezpečnosti potravin.