Bezpečnost potravin

Poplašný signál při nedostatku vody

Vydáno: 30. 6. 2009
Autor:

Nové poznatky v oblasti úspory vody rostlinami poslouží v budoucnu vědcům k vývoji plodin s nižší potřebou vody a lepší tolerancí vůči suchu.

O pěstování polních plodin, které při zachování stejných výnosů potřebují méně vody, bude na mnoha stanovištích po celém světě vzhledem ke klimatickým změnám stále větší zájem.
K tomu, aby rostliny automaticky více šetřily vodu, se musí aktivovat jejich „vnitřní poplašné zařízení“. Podle zprávy publikované ve vědeckém časopise Science je nejdůležitější částí tohoto poplašného zařízení receptor, který nyní nalezli botanici Technické univerzity Mnichov z vědeckého centra Weihenstephan.
Sucho představuje pro rostliny vysoký stres. Pokud se zvýší teploty nebo nastane sucho, vyplavují stresový hormon kyselinu abscisovou (ABA). Poté rostliny snižují ztráty vody uzavíráním průduchů. Aby však rostlinné buňky mohly reagovat a adaptovat se, musí nejprve kyselinu abscisovou rozpoznat. Jakým způsobem dochází k identifikaci nebylo dlouho známo. Odpovědný receptor nalezli až vědci z Weihenstephanu souběžně se skupinou kalifornských vědců.
Nové poznatky mohou v budoucnu pomoci při vývoji užitkových rostlin s nižší potřebou vody a lepší tolerancí vůči suchu.
Další informace: Technická univerzita Mnichov, vědecké centrum Weihenstephan, prof. Erwin Grill, e-mail: erwin.grill@wzw.tum.de
DLG-Mitteilungen, 2009, č. 6, s. 12