Bezpečnost potravin

Pesticidy zvyšují riziko vývoje Parkinsonovy choroby

Vydáno: 9. 4. 2008
Autor:

U osob vystavených působení pesticidů se riziko vzniku Parkinsonovy choroby zvyšuje 1,6krát.

Výsledky výzkumu provedeného týmem pracovníků z Duke University, Miami University a Udall Parkinson’s Disease Research Center of Excellence zveřejněné v BBC Health News přesvědčivě dokazují, že působení pesticidů významně zvyšuje riziko vzniku Parkinsonovy choroby. V rámci studie bylo dotazováno 319 pacientů trpících Parkinsonovou chorobou na jejich kontakt s pesticidy. Odpovědi byly konfrontovány s více než 200 členy rodin a dalších kontrolních osob, které touto chorobou netrpěly. Příbuzní sledovaných pacientů byli vybráni z důvodu stejného environmentálního a genetického prostředí, aby byl vydělen vlastní dopad pesticidů. Bylo zjištěno, že u pacientů vystavených působení pesticidů je riziko vzniku Parkinsonovy choroby 1,6krát vyšší než u kontrolní skupiny osob. Více informací na webové stránce BBC.