Bezpečnost potravin

Označování použití albuminu a kaseinu na vínech

Vydáno: 8. 10. 2010
Autor:

Podle OIV nemusí při správné výrobní praxi zůstat ve víně rezidua alergenů a žádá Komisi o odložení rozhodnutí až do vydání stanoviska EFSA.

Evropská federace pro vinnou révu a vín (OIV) žádá Komisi o odklad rozhodnutí, že vína při jejichž výrobě byly použity alergenní složky albunin nebo kasein musí být příslušně označena. Použití těchto složek patří k tradiční výrobě vína a při dodržení správné výrobní praxe by ve víně neměla zůstat rezidua, která mohou vyvolat alergii. Albumin se používá k odstranění nadbytečných taninů, kasein se používá jako pomocné činidlo k čiření/filtraci a v případě bílého vína k odbarvení. OIV žádá, aby Komise vyčkala vyjádření úřadu EFSA v této otázce.


EU Food Law, 2010, č. 451, s. 10