Bezpečnost potravin

O jaru v úlech a mimo ně

Vydáno: 17. 3. 2009
Autor:

Tisková zpráva SVS ČR ze dne 16.3.2009.

Právě ve slunečných předjarních a jarních dnech vylétají včely na svůj první prolet. A když na něm narazí na první kvítka, například talovín či krokusy, přinesou do úlů první potravu, pyl a nektar. Také při této příležitosti po zimě vyprázdní své výkalové vaky, tj. vykálí se.
 
Když někdo na rukávě spatří světle hnědou „čárku“, je to právě něžný včelí trousek. Dobré je nechat jej zaschnout a poté odstranit, jinak se rozmázne…
 
Letos to vypadá, že včely přes zimu neutrpěly, tak jak tomu bylo v uplynulém roce, zejména pokud jde o varroázu. Včelaři pečlivě sledovali zdravotní stav včelstev a svá včelstva na podzim ošetřovali, podle pokynů Státní veterinární správy a podle doporučení Výzkumného ústavu včelařského, takže na počátku roku lze říci, že proti situaci v loňském roce jsou včely třikrát zdravější!
 
Letos je prakticky 60 % včelstev prostých varroázy na rozdíl od roku 2008, kdy bylo prostých jen 20 % včelstev, v důsledku čehož jich zhruba 40 % vloni uhynulo. Zatím se tedy jeví, že letos bude pro včelaře příznivý rok a že bude i více medu!
 
Další informace z oblasti Státní veterinární správy lze získat na internetových stránkách SVS ČR: www.svscr.cz.

Josef Duben, tisk. mluvčí SVS ČR