Bezpečnost potravin

NutriRice proti výživové nedostatečnosti

Vydáno: 27. 10. 2009
Autor:

Procesem vyvinutým firmou Buhler se rýžová mouka obohacuje nedostatkovými vitaminy a minerálními látkami, a z mouky jsou vytvářena zrna, která se přimíchávají k běžné rýži.

Nedostatek vitaminů a minerálních látek se vyskytuje u třetiny obyvatelstva země. To je dnešní varianta podvýživy především v zemích, kde je základní potravinou rýže. Rýže je na tyto látky poměrně chudá a navíc dochází k jejich dalšímu odstranění během zpracování (bělení, leštění aj.). Fortifikace rýže je komplikovanější, protože nejde jen o prosté smíchání s obohacující složkou, jak je tomu např. u mouky.

Proces NutriRice vyvinutý firmou Buhler určený pro zpracování méně hodnotné zlomkové rýže zabudovává vitaminy a minerálie do zrna a zajišťuje stabilitu vůči oxidaci a vymývání během skladování a kuchyňské úpravy.

Obohacená rýžová zrna vytvářená extruzí rýžové mouky odpovídají velikostí, tvarem a barvou přírodním zrnům rýže. Přídavkem beta-karotenu lze upravit barvu tak, že je atraktivnější např. pro děti. Obohacená rýže nejen nahrazuje zrtráty, k nimž dochází k při zpracování, ale navíc dodává chybějící živiny především potřebnějším skupinám jako jsou těhotné ženy nebo staré osoby. Fortifikovaná rekonstituovaná zrna jsou nakonec přimíchána k běžné rýži v poměru 1 : 100 nebo 2 :100. Tento postup získal jednu z více než 30 cen GAIN (Global Aliance for Improved Nutrition),  jako potravina přispívající k výživě.

World Grain, 2009, č. 9, s. 58-61

Objednávka kopie článku