Bezpečnost potravin

Nový způsob ochrany kukuřice proti zavíječi

Vydáno: 11. 12. 2008
Autor:

Pomocí přirozené obranné látky dimboa se rostliny kukuřice pravděpodobně budou moci samy chránit proti žíru larev zavíječe kukuřičného.

Kukuřice se v budoucnu možná sama ochrání proti ničivému žíru larev zavíječe kukuřičného. Podle zprávy publikované v Bavorském zemědělském týdeníku se vědcům z Technické univerzity Mnichov-Weihenstephan podařilo zcela objasnit genetický základ přirozené obranné látky dimboa.
Dimboa je derivát hydroxamové kyseliny známý svým pesticidním účinkem. Je to velmi reaktivní sloučenina inaktivující celou řadu enzymů. Tato pro zavíječe toxická obranná látka se vyskytuje ve formě glukosidů v intaktním pletivu kukuřice a u obilovin, v moderních odrůdách kukuřice se však vytváří pouze v klíčních rostlinách. Vzrostlejší rostliny jsou larvám vydány napospas.
Cílem vědců je zvýšit koncentraci sloučeniny dimboa i v rostlinách kukuřice v dalších vývojových fázích. Za tímto účelem selektovali ze starších odrůd kukuřice určité linie, které vykazují vysoký obsah této látky také ve vzrostlejších rostlinách. Pomocí klasického šlechtění nyní vědci hodlají křížením přenést vlastnost „sebeochrany“ do nových vysoce výnosných odrůd kukuřice. Celý proces šlechtění však lze podstatně zkrátit, protože šlechtitelé rostlin díky genetické analýze již přesně znají lokalizaci relevantních genů v chromozomech.