Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Nový bezlepkový chléb do kategorie

Výživa - Archiv > Výživa - Archiv> Potravinářství - Archiv

Nový bezlepkový chléb

Vydáno: 9.1.2007
Tisk článku
Autor: Ing. Marta Pospíšilová
Zcela bezlepkový chléb má zvýšenou nutriční hodnotu, prodlouženou dobu údržnosti a texturu téměř shodnou s tradičním chlebem.
Pracovníci výzkumného centra Food Technology Plant Special Research Centre (CeRPTA) při Universitat Autonoma de Barcelona vyvinuli jako první zcela bezlepkový chléb, který má mnohem vyšší kvalitu než dosavadní výrobky obdobného typu určené pro celiaky. Nový chléb má zvýšenou nutriční hodnotu, prodlouženou dobu údržnosti a texturu téměř shodnou s tradičním chlebem. Celiakie v současné době postihuje více než 1 % populace, počet celiaků se stále zvyšuje a tím pádem rostou i požadavky na bezlepkové produkty. Vzhledem k tomu, že výrobky pro celiaky nejsou vždy po senzorické stránce plně vyhovující, zaměřili se výzkumníci z CeRPTA především na vývoj chleba pro celiaky s chutí, texturou a objemem co nejpodobnějšími chlebu vyrobenému z pšeničné mouky. Cílem bylo získat chléb 100% bezlepkový s vysokou kvalitou, vyrobený pouze z rostlinných surovin, aby byl vhodný i pro spotřebitele s alergiemi na laktózu a vejce. Vyvinutá technologie výroby je vhodná i pro jiné bezlepkové výrobky. Chléb by měl být k dispozici na trhu v nejbližší době. Více informací na adrese  nebo zde
http://www.fdin.co.uk/news/index.php?type=related&generate=yes&news_article_id=18022200#18022200  
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021