Bezpečnost potravin

Nový americký výzkum zdravotních výhod brukvovitých plodin

Vydáno: 21. 5. 2009
Autor:

Nový výzkum ve Spojených státech dodal více váhy tvrzení, že konzumace brukvovitých plodin je pro lidi prospěšná.

     Nový výzkum ve Spojených státech dodal více váhy tvrzení, že konzumace brukvovitých je pro lidi prospěšná.
     Vědci z university v Kalifornii v Los Angeles (UCLA) zjistili, že sulphoraphan – složka přirozeně se vyskytující v brukvovitých plodinách může pomáhat chránit proti zánětům dýchacích cest, které mohou vést ke stavům, jako například astma.
     Tato studie porovnávala účinky na skupinu dobrovolníků konzumujících brokolici, nabízenou jako naklíčená semena se skupinou konzumující vojtěškové klíčky. Semenáčky brokolice jsou jedním z nejbohatších zdrojů sulphoraphanu, zatímco vojtěška neobsahuje žádný.
     Tento výzkum zjistil, že obsah antioxidačních enzymů v nosních průchodech dobrovolníků pojídajících semenáčky brokolice se zvýšil 2 – 3krát. Profesor klinické umunologie a alergologie z UCLA Marc Riedl vysvětlil, že tyto enzymy poskytují ochranu proti volným radikálům, které jsou vdechovány ze znečištěného vzduchu a mohou způsobovat nepříznivé respiratorní stavy.
     Předešlé klinické studie ukázaly, že skupina chemikálií, do které spadá sulphopharan, isothiokyanáty, mají antikarcinogenní vlastnosti a mohou pomáhat omezovat srdeční choroby.
     Víra lékařské profese ve zdravotní vlastnosti sulphopharanu je taková, že vědci z university Johns Hopkins University v Marylandu v USA vyvinuli patentovanou formu brokolicových výhonků – BroccoSprouts, která je maloobchodně prodávána se zárukou konzistentního obsahu sulphopharanu. Část výnosu z prodeje klíčků jde do biomedického výzkumu zeleniny.
Horticulture Week, 2009, 20 March, s. 25