Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Nově objevené bioaktivní peptidy mléka do kategorie

Výživa - Archiv > Výživa - Archiv> Potravinářství - Archiv

Nově objevené bioaktivní peptidy mléka

Vydáno: 23.11.2010
Tisk článku
Irští vědci, za použití bioinformatiky pro porovnání bílkovin různých druhů savců a pro specifikací úseků se stejným aminokyselinovým složením, odhalili 30 nových bioaktivních peptidů.

V rámci výzkumého projektu „Food for Health Irland“ (FHI) bylo na univerzitě v Dublinu objeveno v mléce 30 nových bioaktivních peptidů. Cílem výzkumu bylo dosáhnou zlepšení názoru na význam mléka, přičemž výzkumníci se zaměřili především na kaseinové a syrovátkové bílkoviny. Z výsledků výzkumu mohou profitovat nové funkční potraviny.

Bioaktivní peptidy jsou začleněny do sekvence bílkovin a zůstávají neaktivní, dokud nedojde k příslušnému enzymatickému rozštěpení bílkoviny. Použití bioinformatiky umožňuje rozklíčovat veškeré bioaktivní sekvence, které byly publikovány v literatuře.

Výzkumný tým vycházel ze zásad evoluce a informací o aminokyselinových sekvencích.

Nejprve vědci při hledání bioaktivních látek mléka vycházeli z porovnání mléčných bílkovin různých savců a sledovali „regiony“, u nichž zjistili, že se během evoluce měnily jen minimálně a které jsou nutné pro základní funkce a přeměny v buňkách.

V další fázi projektu zkoumali vzorce aminokyselinového složení známých bioproteinů. Potom zaměřili pozornost na úseky se stejným aminokyselinovým složením. Tím dospěli k 30 novým bioproteinům, které budou v další fázi projektu syntetizovány a testovány.


Die Milchwirtschaft, 1, 2010, č. 5, s. 201

Objednávka kopie článku

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018